Triathlon Sweden

Kunskapsplats för triathleter

Triathlon Sweden testar

Review av produkter från Ashmei

Datum: 2015-10

Triathlon Sweden fick möjligheten att testa detta tämligen okända märke i Sverige – Ashmei. Av det vi provat representerar de en helt annan nivå av idrottsplagg än de vi hittills testat. Sportklädernas Rolls Roys är inte en helt jämförbar beskrivning men jag undrar om det finns några plagg som är mer välgenomtänkta när det kommer till funktion, prestanda, material, kvalitet och känsla.

Men smakar det så kostar det också. Det är inga billiga plagg men om du är ute efter några kläder som ska göra ”jobbet” oavsett om vädret är perfekt eller inte så är det Ashmeis plagg. Nu har vi inte testat hela kollektionen men törs ändå säga att oavsett vad du köper så kommer du inte bli missnöjd med funktionen. Och visst, som alltid finns det konkurrenter men de pratar vi om någon annan gång. Vi tror att du redan nu vet vad vi tycker. Här är vår review.

Triathlondräkt

Det första som slog oss var att dräkten påminde om att ta på sig en våtdräkt, så tajt är den. Precis som med en våtdräkt så är det viktigt att dra upp den i skrevet så att den kommer upp över axlarna på rätt sätt. Väl på plats känns det som ett ”extra skal”. Kompressionsmaterialet stödjer upp kroppen så att du faktiskt känner att du är det tävling på gång.

Sim

Trots att tillverkaren säger att vi ska undvika att använda dräkten i klorerat vatten så måste vi så klart testa att simma i den. På med dräkten sen ett simpass på 4 000 m. Komforten i vattnet var hur bra som helst. Kände inte att den tog in vatten fram, den var rörlig, voltvändningar var inget problem. Under simningen upplevde vi stöd för midja, rumpa och ben. Tror att de hjälpte oss hålla en bra vattenposition – bra för självförtroendet. Det som var intressant var att vi inte upplevde att vi blev tröttare under passet jämfört med andra simmare. Om det har med dräkten att göra eller mina simkompisar kroknade på slutet låter jag vara osagt men vi passerade många de sista 700 metrarna av passet :)

Dräkten har inga sömmer, de är limmade.

Det vi klurar på här är dragkedjan, kändes som vi fick lite skav i nacken men det kan bero på att vi satt den fel. Om inte kommer de att utveckla något skydd så att den inte skaver (om de inte redan gjort det).

Toppbetyg för denna!

Cykel
När detta var klart stundade ett 60 minuters hårt trainerpass utan fläkt. Det som slog oss vara att 
dräkten blir varm men ej våt trots allt svettande, hmm? De klara fördelarna med det är att det vattenavstötande materialet håller dig torrare under tävlingen och genom det bibehålls materialets kompressionsfunktionalitet och skav undviks. Dräkten sitter lika bekvämt efter en timmes hårt arbete som innan passet började.

Skav? Inte alls, stoppningen är grymt skön. De mjuka materialet sitter precis där de ska. Blodtillförseln till vitala delar är mycket bra. Vi spekulerar i att det beror på att det är luft mellan skyddpadsen istället för som i andra cykelbyxor vara pads hela vägen. Hur som helst, väldigt bekväma. Toppbetyg!   

Löp
Känslan att springa i Ashmeis heldräkt är fantastisk. Lite ovant för den som är van vid delad dräkt. Dräkten stödjer upp runt låren, höfter, midja och uppåt. Nu sprang vi inte så långt så att vi blev trötta och fick börja kämpa med hållningen men kan tänka oss att det är just där den verkligen blir din vän. I o m att öppningen är ryggen så är det lite trixigt att öppna upp om du vill få lite mer utrymme för överkroppen. Igen toppbetyg!

Vad klurar vi på?
1) Det är svårt att sätta på dräkten själv. Vi hade gärna sett en lösning för att kunna göra det.  Ett löstagbart band hade varit önskat.

2) Hitta rätt storlek. Det tar oss 5 min att sätta på dräkten. Väl på plats sitter den fantastiskt, på mig. Jag är 182 cm och väger 73kg med smal benstomme. Passar den lika bra på någon som är 175 cm och väger 80 kg? Viktigt här med bra kundservice som verkligen hjälper till om köparen får fel storlek, som sagt den är inte gratis.

Sammanfattning:
Superdräkt som fungerar från sprint till ironman-distans. Rekommenderas starkt.

Löparjacka

Denna jacka är ihop satt med olika material. På framsidan finns ett helt vattentätt och vindtätt material (hur nu det fungerar) som är flexibelt på kroppen. Armarna är förböjda och har ett stretchmaterial vilket gör 

Ryggen består att ett stretchande merinoull som gör jackan väldigt bra från ett temperaturperspektiv, värmer vid kyla och släpper ut värmen när du blir varm.den väldigt bekvämt. Ärmarna är längre med muddar längst fram vilket är perfekt vid start de lite kallare dagarna, bara att dra in händerna i jackan. Finns även en lite ficka på insidan i muddarna som du kan ha händerna i, fungerar som en tunn tumvante.

Vi upplevde jackan lite byltig och förstod inte riktigt varför när vi satt på den. När vi väl började springa så trycktes framsidan av jackan mot kroppen och ryggen var luftig. I o m att det är där du svettas förstod vi att det är denna teknik som gör att du håller dig torr och rätt tempererad även när du i normala jackor blivit sjöblöt av svett. Behöver du extra ventilation kan du öppna dragkedjan under respektive arm.

En annan unik funktion är att dragkedjan går upp på sidan av ansiktet. Fördelen med det är att du slipper har en kal dragkedja precis under hakan.

Det vi saknar är en ficka där vi kan placera vår telefon. Det finns en mindre ficka men den lämpar sig bäst för nycklar.

Cykeljacka

Denna har blivit vår favorit. Sitter helt perfekt. Tight men inte trång. Rörlig men inte fladdrig. Varm men inte het. Sval men inte kall. Framsida i softshell material som är vattentätt. Baksida i ett merionstretchmaterial med fantastisk komfort och temperaturfunktion.

Längst ned bak på jackan finns en flärp som du kan fälla ner om det blir blött. Den tänker din rumpa och ger ett skönt skydd så du slipper bli blött. Flärpen fäster du med magneter när du inte använder den.

Armarna har perfekt längd samt försedda med mjuka muddar längst ut som inte släpper in någon vind, skönt.

Ryggen har fickor i olika storlekar. En är vattentätt samt att det är även finns ett lönnfack för att lägga hemliga saker i. Finns även ett specialfack för pump. Dessa fickor är placerad lite utåt sidorna vilket gör det lätta att komma åt det du förvarar.

Jackan har precis som löparjackan reflexdetaljer som gör dig synlig. Även dragkedjan går upp bredvid haken vilket ger en skön känsla.

Sammanfattning:

Detta är riktigt bra plagg som tar hand om dig under dina pass. Du kan lita på att de gör sitt jobb och lite till så att du kan fokusera på din träning. Materialet är något alldeles extra jämfört med vanliga nylon eller softshell jackor som vi testat. Det som vi saknar på jackorna är endast av praktiskt betydelse och det är en bra förvarning av telefon. Denna ficka hade gärna fått varit vattentätt så att vi inte behöver tänkta på förvaring i plastpåsar.

Ashmei är i klass för sig, outstanding rakt igenom och är lite vad kan jämföras med mer avancerade alpinkläder – helt enkelt gjorda för att stå pall för tuffa förhållande och erbjuda maximalt stöd och trygghet i även tuffa förhållande.

Well done Ashmei! 

Fakta:
Plaggen finns för dam och herr
Hemsida: http://www.ashmei.com/

Review av Umara Sportdryck

Datum: 2015-05

När man håller på med långdistansidrott är det omöjligt att klara sig utan intag av energi under passen, åtminstone om intensiteten ska hållas uppe genom hela passet. Personligen känner jag att det inte är ett problem att glufsa i mig en kebabrulle om en sån skulle dyka upp, men det händer som bekant sällan. Därför är energi i praktisk förpackning absolut nödvändigt. Umara har tagit fram två sportdrycker som är proppade av energi och dessutom smaksatta så att det lockar att ta en klunk, även om det är kallt, även om man inte är törstig, även om man inte känner sig låg på energi. Hur basalt det än låter så är det här något ovanligt. Konstigt, jag vet. I den här utvärderingen ger mig inte in i debatten huruvida ingredienserna håller vad de lovar, nu fokuseras det på andra saker.

Grape druvor

Intend: Den här produkten ska användas som en uppladdning inför hårda fysiska prestationer och innehåller uppiggande ämnen i stora doser med mild smak av vindruva. Om man inte är kaffedrickare kan koffeinmängden omöjliggöra en powernap direkt efter träningen, men det är inte det enda, beta-alanin har också den lustiga effekten att det kan börja sticka i huden. Helt ofarligt enligt Umara, men det gäller att det inte finns några hypokondriska tendenser hos användaren för att ignorera detta.

 Sport Citrus

Upplevelse: Känslan när beta-alaninet börjar verka fick oss i testgruppen att förstå att nu är det dags att börja träna, kroppen har det som den kommer att behöva för att få bästa tänkbara start. Sen själva effekten från Intend kunde vi inte avgöra förutom att vi upplevde att vi tränade ”hårdare”.

 

Sport: En sportdryck som är mycket lätt att blanda och  inte lägger sig som en vaxkaka i botten på flaskan. Hur hårt man blandar avgör man själv, men en skopa pulver tillsammans med 0,3-0,7 liter vatten gör susen. Smaken vid 0,7 liter är grym, även efter tre flaskor under en långcykling. Det här är en iakttagelse utan noggrannare undersökning, men ramen blir inte lika kladdig av Umara som av andra drycker. Det här är positivt eftersom jag blivit retad av cykelkompisar under flera år för att min cykel haft Cola-fläckar tjocka som sega råttor runt vevpartiet.

 

Upplevelse: Sportdrycker kan ställa till det för magen, speciellt om det blir större doser under längre tid. Vi drack en hel del av denna produkt och blandade den lite hur som helst, aldrig fick vi ont eller ngn konstig känsla. Det är bra. Sen förstår vi att detta är väldigt individuellt (kan dricka det mesta när jag tränar) men värt ett test om du har svårt att hitta en sportdryck som du inte tål.


Allt som allt, Umara är en sportdryck som smakar gott, innehåller ämnen som piggar upp och ger gott om energi, det borde vara något som de flesta uppskattar.

Mer information om produkten hittar du här.

Review av Wahoo Kickr

Datum: 2015-05

En vanlig trainer väger i genomsnitt 10-15 kg och det brukar räcka gott och väl för att uppfattas som en stabil bas att fästa cykeln på. Wahoo Kickr väger det dubbla. Ger det ett dubbelt så “stabilt” intryck eller är det ett hinder vid normal användning? Eftersom de flesta har sin trainer uppställd på ett och samma ställe under längre perioder (vinterhalvåret för oss stackare i Norden) borde det inte innebära någon huvudvärk för majoriteten av användarna.

Vikten var det första bekymret jag såg framför mig innan jag fick känna på en Kickr för första gången, det andra som oroade mig var den helt trådlösa teknologin. Av erfarenhet vet jag att utrustning som är uppkopplad med kabel oftast fungerar problemfritt, något som inte alltid är fallet med trådlösa enheter.

Tidigare trainers som jag provat har inte kunnat leverera ett jämt och realistiskt motstånd, så även på den här punkten var jag därför en aning skeptisk, trots att jag hört rykten om att Kickr skulle vara betydligt bättre i det avseendet.

Med alla de förutfattade meningarna om en produkt, hur troligt är det att en produktrecension får full pott vad gäller objektivitet? Läs vidare och se.

Uppbyggnad

För att använda Kickr tar man av bakhjulet på sin cykel och kopplar kedjan direkt på en kassett som driver motståndet, en suverän teknisk lösning som överglänser allt jag tidigare provat. Tekniken är överlägsen för att den 1) håller en godkänd ljudnivå då det inte skapas luftsus, 2) sliter inte ut däck, 3) inte sprider en lukt av bränt gummi i lägenheten pga av friktion mellan däck och motstånd, 4) inte ger ett ojämt motstånd pga varierande tryck i däcket och 5) ger ett mycket realistiskt och jämnt motstånd.

Stödbenen går dessutom enkelt att fälla in vilket gör Kickr mindre och enklare att hantera än andra modeller, trots den dubbla vikten.

Hur den funkar

Trainern styrs helt och hållet med telefon, padda eller en dator. Det är bara strömsladden som kopplas in till trainern (visserligen på det absolut sämsta stället, längst ner UNDER kedjan, så att det ska till ett mirakel för att inte få olja på händerna). När det är gjort laddas valfri kompatibel app ner, Bluetooth (måste vara 4.0) aktiveras, enheterna paras ihop och sen är det bara att börja nöta sadel. Så enkelt är det.

Användningsområden

Kickr är i sig själv en komplett trainer och den medföljande appen till iPhone/iPad duger gott och väl, men det är när den används med andra onlinetjänster som den blir helt suverän. Tjänsterna TrainerRoad, Zwift, Strava Segments och Bkool har testats och det givna alternativet för någon som följer ett organiserat träningsschema och gillar struktur är:

Trainer Road

Det finns tusentals förprogrammerade pass  som man kan köra, men eller utan video, inkl de populära Sufferfest-filmerna. Det mest intressanta är dock att man med sin coach kan skapa en grupp där coachen lägger upp passen för en hel förening och då behöver medlemmar i gruppen enbart trycka på play och sätta igång att trampa. Alla pass använder sig av FTP, vilket är en individuellt anpassad effekt (motstånd). På det sättet blir passet lika svårt för alla, oavsett om man klarar av att klämma ur sig 120 eller 500 watt i en timme. FTP räknas enkelt ut med ett 60 minuter långt test och läggs automatiskt in.

Att köra TrainerRoad på datorn tillsammans med en film är kanske den bästa kombon, det funkar verkligen perfekt.

 

Slutsats

Möjligheterna är i princip oändliga med Kickr. Hur tredjepartsapparna utvecklas i framtiden går inte att spekulera i, men redan idag är Kickr kompatibel med så pass många tjänster att den garanterat är att betrakta som framtidssäkrad. Med ett pris på över 10 000 kr måste användare kunna ställa krav och det är sannolikt så att inte ens Wiggins eller Contador skulle hitta för mycket att klaga på hos den här pjäsen.

Ljudnivån ligger för övrigt på en bra nivå och i och med de infällbara stödbenen är vikten inget besvär heller.

Det ska till rätt mycket för att något ska få stämpeln “bäst”, eftersom det där med smaken och baken är så olika, men det råder absolut inga tvivel om att Wahoo Kickr av mig får betyget BÄST HITTILLS.

 

Extra: Kickr skeppas med båda 10- och 11-delad kassett. Den som testades hade en 10-delad och min cykeln har 11-delad bakväxel. På en vanlig trainer hade det eventuellt inneburit problem, men inte här. Växlarna på cykeln behöver inte användas alls eftersom det elektroniska motståndet ställs in steglöst. Utöver detta går det även enkelt att justera Kickr för att hantera olika hjulstorlekar, att växla mellan linjehoj, mountainbike och tempocykeln går alltså på nolltid.

Testpilot för Triathlon Sweden, Viktor Milonjic

Review av Training Mask

Datum: 2015-04-29

Vi har haft ”nöjet” att prova Training Mask. Tanken är helt enkelt att du genom att erbjuda din kropp lite syre  så simulerar du träning på högre altitud. Det i sin tur gör att det blir svårare att andas vilket tvingar fram positiva effekter för din kondition. Så här skriver leverantören själv på sin hemsida.

“The secret of truly elite athletes isn’t the amount of time spent working out, the intensity of the workout, or the determination to push one’s body to the limits. No, world-class athletes are beating their competition thanks to the effects of high-altitude training.

When the air is thinner, your body works harder, increasing your ability to process oxygen. When you return to lower elevations, your performance will show substantial increases in strength, endurance and speed. It’s as if you were wearing a suit of armor while working out and then removed it for the competition.

It used to be that most athletes who wanted that edge were out of luck. Unless they lived near very high mountains, or had an enormous amount of money to travel to training facilities there, they had to settle for the benefits of a hard workout at sea level.

That was then. Now there’s a way to get the benefits of high-altitude training without heading to the mountaintop.

Introducing Training Mask, a new, patented (PAT.8.590.533 B2) "Resistance Training Device" product that helps condition the lungs by creating pulmonary resistance and strengthening the diaphragm, making your workout seem like it’s being held high in the mountains.

 

Training Mask will make your workout so efficient, you can actually cut the amount of time spent in training by as much as two-thirds. Simply strap it on and begin your normal work out. Within days, you’ll see the difference!

It’s really simple science. By conditioning your lungs and creating pulmonary resistance, your diaphragm is strengthened, thereby making your lungs work harder. When lungs work harder, the surface area and elasticity in the alveoli is increased, thus increasing your stamina and ability to go harder at your sport – or simply have increased energy for daily living.

Our multi-level resistance system uses our patented (PAT.8.590.533 B2) "Resistance Training Device" flux valve system, forcing you to inhale fuller, deep breaths. While your body adapts, your lungs will be trained to take deeper breaths and use the available oxygen more efficiently. Increasing your alveoli’s surface area could help transport more oxygen via your red blood cells and carry it to the extremities.”

Triathlon Sweden satt på sig masken, lättaste motståndet och hoppade upp på trainern. Började trampa och trodde sekunden efter att nu kvävs jag. Herregud vad obehagligt!!! Gick ju inte att andas (klart det gjorde det men fick inte så mkt luft som utan mask, det är det som är poängen…).

Fortsatte sedan utan trainer, bara hade den på mig och gick runt i bostaden. Höll på att svimma igen, men denna gång när jag såg mig i spegeln. Scener från filmen ”När lammen tystnar” gör sig påtaglig.  

Så här är det. Denna mask ska du ha tålamod med. Vi kom aldrig igenom den kritiska invänjningsperioden. Är du nyfiken på att prova så gör det. Googla runt lite och skaffa dig mer kunskap om effekterna av att ta dig till en nivå så du behärskar masken. Triathlon Sweden har inte kommit dit ännu. Nedan ser du vad leverantören själva säger är fördelarna. Stämmer de för dig?

Masken säljs i Sverige av : RLVT, http://www.rlvnt.se

Review av strumpor från gococo

Datum: 2015-04-15

Vi har haft förmånen att prova en av de mer intressant sportstrumporna på marknaden, gococo.

På deras hemsida presenterar dig sig så här. ”Gococo är ett ungt strumpvarumärke från Skandinavien som sätter funktion i fokus. Gococos strumpor kombinerar högfunktionella material med lekfulla färger i en enkel och ren skandinavisk design. I kollektionen återfinns marknadens mest snabbtorkande material 37.5 Technology™ som hjälper motionären likväl elitidrottaren att fullfölja sina satsningar optimalt genom skavsårsfria och fräscha fötter. Strumpans roll i en lyckad satsning eller aktivitet skall inte underskattas!

Gococos strumpkollektion är designad och utformad för den aktiva kvinnan och mannen som ställer höga krav på funktionalitet och komfort och som trivs med det lilla extra både i löparspåret och på gymmet. Sedan starten har Gococos strumpor varit en viktig del i både elitidrottares och motionärers utmaningar.”

Triathlon Sweden har provat samtliga modeller och vi slås över hur skönt de sitter på foten. Inte en tendens till att känna några sömmar. Känslan förstärks när foten hamnar i skorna, känns kanonbra.

Vi har sprungit med dem i varma förhållanden och visst blir det varmt om fötterna men aldrig den fuktiga känsla som kan upplevas med andra typer av strumpor. Självklart passade vi på att springa med dem även i ösregn och det som var påtagligt då var att vi upplevde att fötterna hölls varma och satt på plats.

Vår favorit är deras kompressionsstrumpa – Compression Wool. Den sitter där den ska sitta även efter några timmars löpning såväl som flera tvättar. Elasticiteten är kvar.

Mer info om strumporna hittar du här. http://www.gococo.se/se/

Review av nya Garmin 920XT

Datum: 2014-12-23

Det finns några klockor i high-end segementet som lämpar sig för multisport och triathlon i synnerhet. Polar har haft sin V800 sen i våras och nu har även Garmin släppt sin uppföljare till Forerunner 910XT, 920XT. Vi har provat den och håller på att bekanta oss med klockan.

Det vi kan säga hittills är att vi är mycket nöjda med klockan! Här är några highlights;

 • Laddar över din träningsdata automatiskt till Garmin Connect via WiFi
 • WiFi och Bluetooth där det sista erbjuder kommunikation med tillbehör, din mobil (ex du kan få upp dina sms på telefonen när du är ute och springer)
 • Ant + språk som gör att den kan pratat med många olika tillbehör
 • Profil för löpning inomhus. Med ett speciellt pulsband lär sig klockan hur du springer genom din rörelse (acceleration, vertikal rörelse, steglängd och stegfrekvens). Efter ett tag kan du springa på löpband, inomhus på bana etc och få hyfsad km/min-tider etc.
 • Kadensmätar för löpning som visar din stegfrekvens.
 • Metronom som kan ge dig feedback via ljud/vibration vilken löptakt du ska hålla (väldigt bra om du kan komma upp till 175-180 steg/minut).
 • Kraft-profiler för cykel med rörelsefeedback höger/vänster etc
 • Sov, aktivitsspårning ifall du behöver veta hur mkt du rör på dig när du sover eller jobbar
 • Upp till 24h batteritid med GPS
 • Simprofil för bassäng och öppet vatten
 • m m

För mer info, läs denna review.

Sammantaget så finns det väldigt mycket finesser som genererar data vilket ställer höga krav på användaren för att dra nytta av all denna feedback. Finns intresset och nyfikenheten, köp. Om inte, skaffa en enklare modell.

Datum: 2014-02-01

Vad har vi testat? Två sportväskor från Amphibia-Sport.

 

Modell nr 1: Amphibia Evo Bag

Utseende:
Det första som slår oss är att det här är en snygg väska med retrolook. Handtagen är gedigna med skönt grepp. Dragkedjorna är inte bara eleganta utan ordentliga, känns att det är kvalitet.

Funktion:
Denna väska har tre fack. Ett stort invändigt, ett ytterfack (för skor eller för blöta kläder) och ett längsgående ytterfack för lås, duschgrejer etc.

Botten är hård vilket ger väskan en stabil form. Det finns ett axelband att fästa för den som föredrar det.

På ena utsidan finns ett elastiskt nät där vattenflaska och annat som ska vara lättillgängligt kan läggas.

Tittar vi in i väskan ser vi något spännande nämligen en mjuk matta som kan tas loss. Denna är ypperlig att stå på vid ombyte utomhus eller ex i badhuset. Den går också bra att sitta på om det utförs någon form av träning och du inte vill ha rumpan direkt kontakt med marken.

 

Utrymmet invändigt är lagom stort för att rymma det som behövs till gymmet, badet eller till löppasset. När hela väskan är packad har du en kompakt väska i lagom storlek som är lätt att bära med sig.

Vad tycker vi då?
Vi tycker att väskan är snygg, praktisk och smart. Speciellt den medföljande mattan och den helt vattentäta påsen där blöta badkläder kan stoppas utan risk för att något annat blir blött.

 

Två typer av användare har testat denna väska, en slarvig man och en organiserad kvinna. Mannen tyckte att den kunde fått vara liiite större samt att det skulle finnas ytterligare ett fack på sidan för att lägga deo, gel, duschcreme, kinesiotejp m m. Den organiserade kvinnan hade däremot inget problem alls med att organisera sig. Allt fick plats utan problem. Sammanfattningsvis, är det dags att köpa en ny cool och praktisk träningsväska så är det här ett bra alternativ.

Pris: ca 450 kr

 

 

 

 

 

Modell nr 2: Amphibia XBag - triathlonväska

Utseende:
Det här väskan ser ut som en sådan här modern cykelpendlingsväska som många använder fast större. 

Vad sägs om;

- Kapacitet: 35liter, vattentätt fack 8liter
- Höjd: 38cm
- Bredd:. 48cm
- Djup: 20cm

Gediget axelband med utvändiga fickor och fästanordningar gör att vi kan säga att du får plats med det mesta och lite till.

- Färg: Gröngrå eller Blågrå
- Material: 1680 denier nylon

Funktion:
Även denna väska har med deras smarta matta som känns väldigt lyxig vid ombyte och proffsigt. Utöver det finns ett vattentätt fack på 8 liter för ex din våta våtdräkt.Det våta facket kan tas lös vilket är smidigt då facket ska torkas.

Det finns även invändig och utvändiga nätfickor för altl möjligt men även löparskor eller cykelskor, hjälmfästningspunkter med mera. 

Med denna väska så får du med dig allt och lite till.

Materialet är vattentätt så det gör inge om det regnar när du ligger i en sjö och simmar, dina vanliga kläder hålls torra idn din Xbag.

Vad tycker vi då?
Vi tycker att väskan är mycket prisvärd och löser problem både på träning och på tävling genom att den är vattentät. Allt får plats och söker du en triathlonväska är det här definitivt en väska du ska ha i åtanken. Triathlon Sweden gillar den!  

Pris: ca 599 kr

Dessa väskor handlar du här

 

Datum: 2013-08-07

Vad har vi testat? Palm Paddle

Pris: ca 200 kr

Vad är de till för? De är till för att du på ett enkelt och effektivt sätt ska kunna träna upp ditt simdrag dvs att du får ett bra grepp om vattnet och flyttar det bakåt på rätt sätt. Gör du detta rätt simmar du mycket snabbare.  

Vad är skillnaden mellan dessa paddlar och andra paddlar? Dessa paddlar är små och konkava i sin utformning. Formen gör att vattnet ”glider av” handen. Detta medför att du måste sätta i handen rätt för att du ska komma framåt överhuvudtaget. Ska du köra Ö-till-Ö ska du inte välja dessa som hjälpmedel.

Hur märker du att du gör rätt eller fel? I o m att paddlarna sitter löst långt ut på långfingret så märker du snabbt om handen dras fel under vattnet genom att paddeln vrider sig till höger eller till vänster. Din simhastighet ändras drastiskt om du gör allt rätt och lyckas sätta i handen rätt och skapa drag med din underarm.  

Hur ska de användas vid träning? Dessa används vid din teknikträningsdel under simpasset. Kör x antal längder i bassängen. I o m att paddlarna omedelbart berättar om du gör rätt eller fel är det enkelt satt jobba med dem. Målet är naturligtvis att kunna göra längd efter längd med dessa där de ligger perfekt i handen från isättning tills handen lämnar vattnet. Ta sen bort paddlarna och notera hur mycket snabbare och enklare du faktiskt simmar genom din nya teknik.

Hur upplevde vi första passet? Vi blev frustrerade. Kändes som att simma med knuten näve hela tiden. Paddeln for till höger och vänster under hela draget. Noterade också att det var skillnad mellan höger och vänster hand. Allt detta sa oss att det finns en hel del att jobba med när det gäller våra simdrag. Ju mer vi simmade, desto mer naturligt kändes det. När vi sedan t

og bort dessa upplevde vi ett ordentlig bättre drag.

Att kombinera dessa med en dolme tyckte vi var bra i början då det var enklare att fokusera på draget utan att blanda in benen.

Är detta ett simhjälpmedel som vi rekommenderar? Ja det är det, speciellt för den som inte är simmare från början och som inte aktivt har tillgång till en egen simcoach. Dessa paddlar ger omedelbar feedback till dig som är lätt att förstå sig på. Vi kommer att fortsätta simma med dessa och se hur mycket det kommer att förbättra vår simning. Att det kommer att bli skillnad, det är helt klart.

Mer information kring detta tillbehör och vittnesmål hittar du här

_____________________________________________________________________

 

Datum: 2013-03-14

Vad har vi testat?
Triathlon Sweden har testat Huub 3:5

Triathlon Sweden testar olika produkter löpande. Den senaste tiden har vi provat en rad olika våtdräkter från Sailfish och 2XU. Nu har turen kommit till HUUB 3:5. Denna dräkt har det varit mycket mystik över. Samtliga tester vittnar om att den är helt revolutionerande. Den speciella designen, tekniska konstruktionen som ger det utomordentliga vattenläget och vad de flesta upplever - de simmar snabbare.

Våtdräktstestet går till på följande sätt. Lätt uppvärmning i 200 m med dräkten. Därefter 4 x 100 m start 2 min i 50 m bassäng. De förra våtdräktstestet genomfördes på Playitas före jul och jag är inte en bättre simmare nu än vad jag var då så tiderna är helt klart relevanta. Värt att informera om är att jag ej är simmare från början och har tränat mig till en medelgod simmare. Gjorde 1.07 på Kalmar IM 2012.

Innan jag berättar om tiderna så här är några spontan reflektioner om dräkten.

Dräkten har olika typer av gummi. En del är mindre flexibel medans andra delar således är mer flexibla. Det mindre flexibla gummit har de satt där du helt enkelt inte behöver vara rörligt. Det mer orörliga gummit är den ljusgråa partiet på bilden och är uppbyggt av tre partier. Runt det ljusgråa partiet har de lagt ett tjockare flexibelt gummi. Resultatet är att du får ett väldigt högt vattenläge och genom det simmare du snabbare för att ditt eget motstånd i vattnet blir lägre.

En annan detalj som jag reflekterade över var att de försökt minska tryck över muskelgrupper som annars riskerar att krampa vid simning p.g.a. bl a dålig blodcirkulation. Bredvid har du en bild på hur dräkten ser ut över vaderna. Ett tunt väldigt elastiskt material som sitter åt men som inte klämmer åt. Att simma, få kramp i vaderna, springa till cykeln och sedan cykla bort symtomen kostar tid och är obehagligt. Skulle det visa sig att detta fungerar så är det bra.

Samma tekniska lösning har de använt över biceps men där handlar det mer om att öka rörligheten (upplever jag) vilket är bra för ditt "grepp" och "höga armbågar" än att minska tryck över överarmen.

Något som är lite coolt är den nya dragkedjevarianten som de tagit fram. Den fungerar så här; du drar upp dragkedjan nedifrån och upp. Väl uppe så fäster du kardborrlåset enligt konstens alla regler. När du simmat klart så tar du tag i snöret till dragkedjan och rycker det rakt upp. Då låser du upp hela ryggen och kan enkelt ta av dig dräkten. Som du ser på bilden så tar dragkedjan slut på höger sida men fortsätter på vänster sida, när du för dragskon uppåt så sitter helt enkelt inte dragkedjan ihop och du kan lätt öppna ryggen. Vi misstänker att det går att låsa snöret så att inte det går upp av en olyckshändelse i en race-situation. Just nu oklart hur det skulle gå till. Men varför måste jag trä i dragkedjan från början nere i svanken? Hade varit enklare om det bara vore att dra den uppåt. Lite klurigt att få till själv.

Sen var det det här med att inte korsa armarna över centrumlinjen när du simmar. För att förhindra det så har de byggt in material som helt enkelt förhindrar att den rörelsen fullföljs. Genom det så kommer du att få en bättre handisättning i vatten och mindre vobbling i vattnet (är det tänkt).

Upplevelsen i vattnet då? Spontant kände jag tre saker;

1) den känns "hal" i rotationsmomentet. Efter att ha läst på lite till har jag förstått att det är bara för att jag ligger så högt upp i vattnet och det tar lite tid att vänja sig vid det.

2) mer material i nacken än konkurrenterna. Mentalt känns det som att det då bildas en liten puckel som bromsar vattenflödet från huvudet. Också något som säkert går att vänja sig med.

3) bra rörlighet i axlar och armar som underlättar att simma mer rätt än fel.

En mycket skön dräkt!

Och nu då, hur såg tiderna ut? Tidigare rekorddräkter var Sailfish One och 2XU R3

Varv 1 - 1:25.29

Varv 2 - 1:26.47

Varv 3 - 1.28:05

Varv 4 - 1.29:47

Det är den snabbaste serien jag gjort i en dräkt (och i en bassäng överhuvudtaget) och Huub:en går upp på plats nr 1.
Det som förvånar mig är differensen mellan den snabbaste och långsammaste tiden. Vad är det jag gjorde annorlunda mellan framförallt varv 2 till 4. Känns som att det mer var något tekniskt än muskulärt. Vattenintag? Svårt att bemästra det höga vattenläget? Oavsett vad, det här är snabbt för att vara mig.

För att ytterligare testa denna så körde jag även en serie två dagar senare under ett simpass om 5 x 25 m, start 60 s och kom in på 40 s varje gång. Kändes stabilt.

Vad kostar den? 5 000 kr och kommer att säljas i Norden av Rasmus Henning via www.trinordic.com, epost rh@trinordic.nu. Prismässigt så ligger den i samma klass som övriga dräkter för den envise elitmotionären och lägre än de dräkter som är framtagna för de som kan simma.

Hur den står sig mot andra dräkter kan du läsa i det mer detaljerade jämförelseunderlaget som du hittar här.

Sammanfattning:

Den snabbaste dräkten jag simmat i men inte den skönaste. Dragkedjan känns läskig samt att det fippligt att sätta på den själv. Underbar känsla i vattnet och helt klart en dräkt vi kommer att få se mer av i sommaren triathlontävlingar. Fortsättning följer i en sjö eller hav under våren. Hälsningar Roger

Här hittar du en film som tar dig igenom hela dräkten uppbyggnad.

 

Datum: 2012-12-21

Vad har vi testat?
Triathlon Sweden har testat några kända våtdräkter från 2XU och Sailfish.

Hur gick testet till?
Jag simmade 4 x 100 m, start 2 min. Körde hårt och seriöst med fokus på en bra teknik. Vilade ca 10 min mellan serierna då jag bytte om till ny dräkt. Körde alltid en hundring i lugn fart innan påbörjat test.

Simmade i utomhusbassäng, 50 m Playitas.

Sammanfattning:

Har du inte en väldigt bra teknik så skippa alla dyra dräkter. Dyra dräkter har sämre flytkraft vilket ställer till problem när du blir trött. Problemen är att du får svårare att hålla i din teknik vilket resulterar i att att du bromsar dig själv i vattnet. En dräkt med bättre flytkraft gör att dina "fel" blir kompenserade.

Jag simmade helt okey i alla dräkter som är low/mid-range. De dräkter som är instegsmodeller upplever jag som just instegsmodeller. Helt okey men mid-range kan du fungera även för nybörjaren bättre än instegsmodellerna. Således en prisfråga.

När det gäller materialutveckling så har det hänt en del. Gummit har blivit tunnare och rörligare. Att köpa en modell 2012 mid-range begagnad vs. en ny 2013 är ett alternativ. Känns som att alla tillverkare jobbar på ungefär samma sätt. Lite smaksak vad som passar bäst.

Provsimma gärna dräkterna så du får en känsla för dem i vattnet och gör ett test, ex riv av 5 x 100 m med en ganska offensiv start så ser du hur din serie blir.

Här är en film som sammanfattar detta test.

Fler dräkter kommer att testas, klicka på bilden för att kunna läsa tydligare.

 

 

 

Datum: 2012-12-01

Vad har vi testat?
Triathlon Sweden har testat det nya simtillbehöret Revfin.

Vad ska produkten göra?
Revfin är omvända simfenor som istället för att ge dig extra fart bromsar dig i vattnet, det går helt enkelt trögare att simma. Det i sin tur innebär att du måsta jobba hårdare för att komma framåt i bassängen vilket innebär betydlig högre muskulär och syremässig ansträngning än utan Revfin på fötterna.

Fenorna kan även vändas så att de kan användas normalt.

Hur gick testet till?
Vi var närvarande på SPIF Triathlon träningshelg på Bosön och lät Anders Gustafsson och Ted Ås att prova dem i deras bassäng genom att crawla fram och tillbaka.

Vad tyckte testpersonerna:
- Dessa fenor ger helt klart ett ökat motstånd i vattnet vilket kändes i benen, höftböj, mage och i hela simdraget säger Anders och Ted. Vi kan se att dessa kan vara ett bra komplement till platta, dolme och paddlar och ge en ny dimension till simträningen. Extra roligt är att upptäcka hur otroligt lätt och snabbt det går att simma då du tar av dem, säger Anders Gustafsson.


Sammanfattning:
Simning är en sport som kräver tålamod, kontinuitet många års träning för att utveckla. Som nybörjare inom crawl behöver du inte lägga pengar på dessa fenor men när du väl har hyfsad koll på din simning kan Revfin tillföra en extra krydda till simpassen.

Revfin är en annorlunda och rolig julklapp till alla som tycker om simning.

Pris:
Revfin kostar ca 600 kr och säljs av
www.counteck.com 

© 2018   Created by Triathlon Sweden.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor